AMIT DAL
HU |EN

Hírek

Szeptemberi ünnepeink, EU nyelvek konferenciája

Magyar dráma napja, Népmese napja, Európai nyelvek napja
Szeptemberi ünnepeink, EU nyelvek konferenciája

Tudtad? A nemzeti ünnepeink mellett ezeket a kulturális ünnepeket is szeptemberben tartjuk:

A MAGYAR NÉPMESE NAPJA | SZEPTEMBER 30.

2005 óta a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére, Benedek Elek születésnapja, azaz szeptember 30-a, a magyar népmese napja.

A magyar kultúrában a népmese kapocsként szolgál, olyan kulturális elemünk, melyekben tükröződnek értékeink, hagyományink.  A népmesék lehetnek tréfásak, varázslatosak, tanmesék (fabulák), vagy hős történetek. A meséken túl a gyerekek érzelmi kapcsolatokat építenek ki a mesélővel, általában a szülővel, miközben az ölükben ülnek, vagy ágyban fekve hallgatják őket elalvás előtt. Ez a közelség kritikus fontosságú a mai elektronikus világban, hogy lelassuljunk, empátiát fejlesszünk, és megoldást találjunk azokra a napi problémákra, amelyek valószínűleg másokkal (elődeinkkel) is előfordultak korábban. Népmeséink nem hasonlítanak a görög vagy más mitológiákhoz, korántsem olyan összetettek és talán soha nem is olyan drámaiak vagy félelmetesek és sokkal rövidebbek.(A külföldi közhiedelemmel ellentétben a Drakula-történetek nem hagyományos magyar népmesék).  A magyarországi gyerekeknek még ma is gyakran olvasnak, ezért már az óvodában széles szókinccsel rendelkeznek. TV-ben az esti mese könnyíti az esti rutint, kellemesen zárja a napot. Magyarországon népi mesemondó versenyeket rendeznek felnőttek és gyerekek között, hiszen köztudott, hogy a mesék akkor a legjobbak, ha fejből mondják őket a gyermekek szemébe nézve.Kifejezetten a Magyar népmeséket
elemeiket kedvence invitálást zárást itt dolgoztuk fel, a lap alján a videók de minden programtervben vannak a témához kapcsolódó népmesék. 

A magyar népmesék néhány kedvenc eleme:

  • Jó és rossz: A tanulságok, a jó és rossz viselkedések szembeállítása tipikus; MÁSOK-nak tesz jót a hős nem csak saját magának;  a jó megkapja a jutalmát, a rossz pedig a büntetését. A jó döntések jó eredményeket érnek el, vagy a rosszak esetében ennek az ellenkezője igaz.
  • Az Óperenciás tengeren túl: Ez egy távoli, titokzatos fiktív földre utal. A kifejezés eredete a távoli ausztriai Enns folyóból származik, a 400 éves Osztrák-Magyar Monarchia korszakából valamint az ó régit jelent és a per pedig a túl, mögött, felett jelentéssel bír.
  • Kurta farkú kismalac: A malac gyakori állat a magyar falusi kultúrában, mely létfontosságú táplálékforrásként szolgált, így szeretetre méltó karakterként jelenik meg.
  • Hetes szám: Gyakran mágikus tulajdonságokkal és misztikus eseményekkel társul. A szerencse és a varázslat szimbóluma, mint például a hétfejű sárkány. A 7-es szám eredete feltehetően az ókori, talán görög mitológiából szármahat, ahol 4 a nőket, 3 a férfiakat ábrázolja, és így a 7, együtt fejezi ki az összetartozást, teljességet.
  • Hármas szám: 3 lehet három testvér, hercegnő, kívánság vagy három leküzdendő próba.
  • A legkisebb szerencséje: A legfiatalabb testvér gyakran a legszebb és a legszerencsésebb. A megjósolható mesevég ellenére ezek a mesék mindig tartalmaznak izgalmas fordulatokat.
  • Boszorkány: A boszorkányok a gonoszt, a rossz tulajdonságokat képviselik, és gyakran kísérteties vagy ijesztő összefüggésekben jelennek meg.
  • Arany: Az aranyalma vagy aranygyapjú varázslatos tárgyak, amelyek bölcsességgel vagy örök élettel ajándékozzák meg azokat, akik birtokában vannak. A népmesék gyakran a szegények megpróbáltatásait ábrázolják, akiknek bölcs döntése, tettei és szerencséje előbbre jut az életben. 
  • Váratlan segítség: A hősök gyakran véletlen szerűen botlanak tárgyakba vagy egyénekbe melyek a kihívások és viszontagságok leküzdésére késztetik őket.
  • Varázserő: Ezek az egyedi és kivételes erők segítik a hősöket az ellenséggel vagy nehézségekkel való szembenézésben.

- Korábbi bejegyzésünk, előadás a népmesékről itt.
- Meseszó Egyesületnek vannak online programjai. Szept 27-én kedden, gyerekek mondanak mesét, jelentkezés itt. 
- A  Várkert Bazárban rendezett programokról itt egy két kép.
- Új emlékérmével bővült a Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak dedikált jegybanki érmesor: „A só” emlékérme

A MAGYAR DRÁMA NAPJA | SZEPTEMBER 21 ,   a magyar drámairodalom ünnepe itthon és külföldön.

1883. szeptember 21-én mutatták be a Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét Paulay Ede rendezésében. A Magyar Írók Szövetsége 1984-ben kezdeményezte a Magyar Dráma Napjának megünneplését, ahol a magyar színházművészet értékeit közvetítik a közönség megismertetése és az írók új alkotások létrehozására való ösztönzése érdekében. Ezen a napon a magyar színházak különleges programokat, rendezvényeket, előadásokat szerveznek a magyar dráma népszerűsítésére.

Ez a Debreceni Csokonai Színház oldala, az aznapi tervezett tevékenységek más színházaknak is lehetnek eltérő darabjai.

Az ember tragédiájának szinopszisa - A darab összetett, érdekesen foglalkozik a jelen értékeivel de teret ad a 6000-beni távoli jövő elképzeléseinek is.

EURÓPAI NYELVEK NAPJA | szeptember 26.

poster with tonguetwisters to celebrate the 2023 European Day of LanguagesA strasbourgi Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük a jeles napot. A program célja a közösségépítés és a nyelvtanulás támogatása, hogy könnyebben megérthessük egymást és a nemzeti kultúrákat. Itt olvashatsz többet róla.

2023. Szeptember 26.
Online event, 12.00 - 14.00 CEST, 6 AM EST
Watch streaming

Európában 24 hivatalos nyelv van, de beszélt nyelv 200 létezik.  E napon kiállitásokat, nyelvizsgára serkentő programokat szerveznek, hogy megismertesse a fiatalokat Európa nyelvi sokszínűségét. 

 

Facebook Twitter Skype LinkedIn E-mail Nyomtatás

Hírlevél
Értesüljön legújabb programjainkról!