AMIT DAL
HU | EN

2021. Konferencia előadói


A konferencia minden programjára az egyszeri regisztráció elegendő, magábafoglalja a pedagógiai konferencia mindkét napját és a vezetői konferenciát is. Akinek a koronavírus miatt ösztöndíjra lenne kérelme kérjük  jelezze az AMIT e-mailjén. - A résztvevőket várjuk a világ bármely részéről.
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadásokat videon rögzítjúk mely később a honlapunkon vagy híranyagként ismertetőben helyet kaphat.

REGISZTRÁCIÓ ITT

VEZETŐI KONFERENCIA | 2021. szeptember 10. péntek 8PM EST

JOG-ORVOS-LAT!
Dr. Fogarasi Miklós, orvos    |   Tábor Bea, nővér   |    Ifj. Vajtay István, ügyvéd  

     
Orvosi és jogi felelősség a koronavirusos iskola időszakban. Mit kövessenek a hétvégi iskolák?
Marshall Tomi személyesen invitálja az óvoda- és iskolavezetőket

PEDAGÓGIAI KONFERENCIA | 2021. szeptember 18. szombat

MEGNYITÓ | Szombat, 10 AM EST'


Pásztor István       | főkonzul,
Magyaroroszág Főkonzulátusa New York | Köszöntő

B. Nagy Péter        | közösségi diplomata | Tiszteletdíjak átadása

Petreczky Katalin | AMIT társelnök | Programismertető

HOGYAN HOZHATJUK KI A LEGROSSZABBÓL A LEGJOBBAT? A MEGKŰZDÉS LEHETŐSÉGEI, A LELKI SZABADULÁS ÚTJAI
1 | szombat, 10:45 AM EST  | Dr. Bagdy Emőke

Mit tehetünk, amikor látszólag nem tehetünk semmit? Ha kívül bezárult a lehetőségek köre, fordulj befelé és önmagadon kezdd el a változtatást, hogy  azután  a külső valóságban is használd és másoknak is átadhasd tudásodat, üzeni a pszichológia tudománya. Jelszó: túlélni, talpon maradni, újra kezdeni.Ezt a logikát követi az előadásom. Tennivalók sora: 1/  Krízisben ne maradj  magadra 2/   az aktivitásba lendülés feszültség csökkentő. Ezért keress bizalmi személyt /társat, barátot/, szövetkezzetek,lépjetek akcióba. 3/ csökkentsd a distresszt / a mozgásos aktivitás minden módjával, progresszív relaxáció, nordic walking, futás, séta,kerékpározás,stb/, 4/ tanulj meditálni és relaxálni, imaginálni /az érzelmi agyi önsegítő müveletekkel  dolgozni/; 5/ Alkalmazz vitalitás generátorokat, növeld az eustresszeket  /optimizmus, derű, humor, előretekintő tervezés, altruizmus, másokon segítés, 6/ keresd meg saját életed értelmét és célját /kiért élsz, miért élsz/ és erősitsd fel a fontos szeretet-kapcsolataidat. 7/ Erősitsd lelki  gerincedet /hitet/és edzd lelki izomzatodat /reménykedés/. 8/ Tervezd és készítsd elő azt a jövőt, amit már ma elkezdhetsz építeni.Aki egységnyit csökkenti a distresszt, szorongást, agressziót, pánikot, de megháromszorozza az eustresszeket /vitalitás generátorokat/, az  számíthat a főnix effektusra. A megújulás biztos bázisa a hit és remény, vivőereje a szeretet.

Üzenet: „Mert egyszer béke lesz! De tarts ki addig lélek, védekezz!” /Radnóti/

HASZNÁLATI UTASITÁS A KÉTNYELVŰ GYERMEKEK SZÜLEI ÉS TANÁRAI SZÁMÁRA
2 | szombat, 11:45 AM EST | Boér Enikő-Zsuzsánna

A kétnyelvűség (többnyelvűség) a globalizált világgal együtt járó, az utóbbi 50 évben egyre jobban előtérbe kerülő fogalom. Kutatása és kezelése nem könnyű feladat, hiszen számtalan egyedi esetről beszélhetünk, és általánosan érvényes választ találni.


Gondolkodjunk közösen a következő, napi szinten felmerülő kérdésekről:

 10+1 gyakorlati kérdés, amelyek megválaszolása közelebb visz a kétnyelvűség problémáinak megoldásához – az anyanyelven keresztül:
A fogalomtisztázáson túl, mit jelent a kétnyelvűség ma, a hétköznapokban?
Mi a család (szülők, testvérek) szerepe ebben a folyamatban?
Létezik-e ideális módszer a kétnyelvű gyermekek neveléséhez, oktatásához?
 Változnak-e ezek a módszerek az életkor előrehaladtával?
 Hogyan motiváljuk a gyermeket? 
 Milyen szerepe van az anyanyelvnek (családi, kulturális, nemzeti örökség) a kétnyelvűségben?
Egyértelmű, hogy mi az anyanyelvünk a 21. században?
 Vannak-e a kétnyelvűvé válás folyamatának aranyszabályai?
Kétnyelvű körülmények között az intézményes anyanyelvoktatás miben különbözik a nyelvoktatástól?
 A kétnyelvűvé válás nem könnyű folyamatára is hatással van a Covid-19 pandémia következtében átmenetileg létrejövő karantén-helyzetek. Milyen pozitív vagy negatív hatások észlelhetőek? Néhány
praktikus ötlet az anyanyelvoktatáshoz az online térben.

Zsuzsa magyar-francia nyelveken praktizáló okleveles gyógypedagógus-logopédus, a Gustav Eiffel francia iskolában tanított 10 éven át igy a kétnyelvű oktatást gyakorlati tapasztalatit adja majd át .


 
12:45-1:15 PM EST | EBÉD SZÜNET

ÚJRAGONDOLTUK, JÖN AZ M3000 !!    
3 | szombat, 1:15 PM EST | Gagnon Eszter

A 2018-19s felmérésünk alapján az AMIT pedagógusok jelezték az egyik legnagyobb probléma a hiányos magyar nyelvtudás, a másik a kész anyag hiánya és harmadikként pedig a nagyobb gyerkeknek érdekes egyszerű anyagok hiánya. Ezekre a lemaradásokra adtunk választ amikor a diaszpóra 150 éves történelmében először valósitottunk meg egy tematikus, kultúrális, hagyományőrző és magyar nyelvi alapozó programot mely 2 hetes ciklusokra építve 60 témát dolgooz fel 3-8 éves vegyes korosztály számára - szókincsében felkészít az iskolára.

A koncepció szerint a tanár kéthenként 3 órában oktat. A szülő elmélyíti ezt az adott témát a következő két hétben melyhez online kulcsra kész anyagból választhat, kiegészítheti saját anyagait és helyettesítés esetén nem kell kapkodni, nem marad el az óra, mert lesz miből válogatni. Egészben vagy részben is választható rugalmas szerkezetben tárjuk elérhetővé a legmodernebb technikai fejlesztésekkel.  Mindez fantasztikus összefogással 8 ország szakembereivel valósult meg a koronavírus idején. Kiváncsi vagy? Szeretettel várunk, a béta verzió bemutatására, az első 30 terv átadására! 

MEGNYILT az  ovisterv.org !!!   - Tekintsétek meg, adjátok tovább!! Teljes tervek 3-8+ig!

BUMM BUMM, MARADJ TALPON! - Matematika tehetséggondozás
4 A| szombat, 2:15 PM EST | Nagy Szilvia


Matematika az óvodában? Csodálkoznak sokan.....igen! Nem is gondolják, hogy mi minden matematikai művelet: válogatás, rendszerezés, halmazolás, kombinálás, variálás, sorbarendezés....ezek mind játszhatóak a 3-6 éves gyerekekkel! Hogyan kezdjük? Vegyél egy dobókockát, és mutatom! Szilvia 2013 óta csiszolja a játékokat és készít DIFER felmérést a gyerekek fejlődéséről. Bizonyítottan jobban teljesítenek a gyerekek nemcsak az óvodában hanem az iskolai környezetben ezekkel az alapokkal.

BESZÉLGESS VELEM! - Drámapedagógia
4B| szombat, 2:30 PM EST | Varga Csilla

Miért válik egyre fontosabbá és szükségessé a dráma műhelyek munkája?

A mai digitalizált világban kevés időt fordítunk a személyes kapcsolatokra. A verbális kommunikáció háttérbe szorul onnantól fogva, hogy a gyerekek kézbe kapják (már óvodás korban) az okos telefont, a laptopot stb. Az effektekkel tűzdelt mesék, mozik háttérbe szorítják a fantáziát és a kreativíiást. Mindezt a munkám során tapasztalom.

A dráma foglalkozások lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek kötetlen és irányított beszélgetésre, előcsalogatja a bennük rejtőző gyermeki világot, látásmódot. A pedagógus pedig többek mellett a megfelelő körülményt biztosítja.

ZÁRÓ GONDOLATOK | szombat, 3:15 PM EST 

PEDAGÓGIAI KONFERENCIA | 2021. szeptember 19. vasárnap

NYITÓ | vasárnap, 10 AM EST

Dr. Szilágyi Péter |  Üdvözlet
Nemzetpolitikáért Felelős Miniszteri Biztos

Petreczky Katalin | AMIT társelnök | Programismertető

10:10 AM EST | Csáky Csongor | Rákóczi Szövetség ElnökeS
| R
zéchenyi Egyetem Apáczai kar
10:20 AM EST
| Dr. Lampert Bálint 
Módszertani képzés a Győri Egyetemmel
 

BESZÉDFEJLESZTÉSI TIPPEK, TANÁCSOK VIRTUÁLIS ÓRÁN
1 | vasárnap, 10:30 AM EST | Benedek Zsuzsi

Azért tanulunk egy nyelvet, hogy kommunikálni tudjunk. A cél a beszédkészség fejlesztése. Tudjak úgy beszélni, hogy megértsenek, és tudjam én is megérteni azt, amit mondanak: az élőnyelvi kommunikációhoz szükséges formákat kell megtanítani és gyakorolni. Ha a kommunikáció megtörténik, akkor a sikerélmény csúcspontját elértük. A 8-10 éves gyermekekkel miket tudok kitalálni, végrehajtani a képernyő előtt? Mivel tudom ösztönözni a magyar beszédet? Hogyan tudok a beszédkészségre fokuszálni? Hogyan tanulnak meg magyarul beszélni?  

Ezeket átgondolva, bemutatnék néhány tippet. Nem új programot, vagy számítógépes példát, hanem igazán átélhető helyzetekre gondolunk. 

Megosztanék veletek minél több kézzelfogható és könnyen megvalósítható fejlesztési tanácsot, amivel az órán a beszédkészségre próbáljuk a r

VIRUS ELŐTT ÉS UTÁN. ÚJ IDŐSZÁMITÁS A VIRUS UTÁN A SZÜLŐKKEL VALÓ KAPCSOLATTARTÁSBAN
2A | Vargáné, Dr. Nagy Anikó | közösségépítés szülőkkel | 11:30 AM EST

A COVID 19 vírus okozta helyzet átalakította a család-intézmény kapcsolatát és viszonyrendszerét. A vírus okozta krízishelyzetben az óvodával megszakadt a szülők napi közvetlen kapcsolata. A családok számára az intézményes nevelés alapvető elérhetősége vált bizonytalanná. Ez a megingott viszony pedig egyaránt érintette a középosztálybeli családokat, ahol a szülők home office-ban dolgoztak és a hátrányos helyzetű családokat is, akik számára az intézményes nevelés kiegészítő, hátránycsökkentő szerepet is betölt a gyerekek számára. A szülőkkel való hatékony kommunikáció esetében felértékelődnek a személyes találkozások pillanatai.

 A kisgyermekes szülők számára komoly leterheltséget jelentett az időszak. A vírus következményei (szülők munkahelyének elvesztése, otthoni munkavégzés nehézségei, a gyermek elhelyezése és ellátásának nehézségei, a kisiskolás gyermek digitális oktatásának nehézségei, kilátástalan élethelyzet, létbizonytalanság, stressz, nagyszülőkkel, rokonokkal, barátokkal való kapcsolattartás nehézsége) megnehezítették a családok életét.

A gyerekek esetében további hátrányt jelentettek az otthoni lakáskörülmények, a játékeszközök, rajzeszközök, a szülői kompetencia hiánya. Az eltérő fejlődésmenetű és a megkésett fejlődésű gyermekek fejlesztése (különböző mozgásfejlesztések, gyógypedagógiai fejlesztések, stb.) is az online térbe szorult, amelynek a hátrányai és következményei még fel sem mérhetőek.

A COVID-19 vírus okozta helyzet következményeit, hosszú távú hatásait a családok és a koragyermekkori (ECEC) intézmények helyzetére még ezután fogjuk kutatni. A járványhelyzet hatása az intézményen kívüli nevelésre új pedagógus kompetenciákat igényel. Átalakul a szülők-óvodapedagógusok közötti kommunikáció, felértékelődnek a hatékony, online is nyújtható segítségformák.

A gyermekek társas kapcsolataira, beszéd-és mozgás képességének fejlődésére valamint a mentális egészségére vonatkozó következmények egyenlőre megjósolhatatlanok.

BÚJJ, BÚJJ ZÖLD LEVELECSKE
2B | Dr. Munkácsy Katalin | Bújj bújj zöld ág, zöld levelecske | 12 PM EST

Ez a játékos cím arra utal, hogy igazi játékokról lesz szó, annak ellenére érdekes játékok, vagy talán éppen azért érdekesek, mert igazi matematikai tartalmuk van. Egyszemélyes, ülve játszható játékokat választottam, amelyek később alkalmasak lehetnek az együttjátszó gyerekek megmozgatására is.

Tervezett játékok:

Labirintus, Négyzet-kirakós, Hordozható napóra, Abacus, Lekottázuk a mozgást, feladatok egymásnak

Néhány egyszerű eszköz, amire szükségünk lesz:
Egy apró golyó (dió, radír), egy rajzlapból (kartonpapírbó) kivágott csík, 12 egyforma kis négyzet, kb 2 cm legyen egy-egy oldaluk, 10-15 kavics (babszem, apró érme), egy kockás, „négyzethálós” füzetlap és ceruza.

NYELVI JÁTÉKOK A MAGYAR MINT IDEGEN NYELV OKTATÁSÁHOZ
3A | vasárnap, 12:30 PM EST | Dr. Kajdi Alexandra

A workshop célja a szókincsfejlesztés és a nyelvtani tudatosság erősítése kisebb gyerekek (3–10 éveseknek) esetén már kipróbált jó gyakorlatok megosztásával. A workshop négy fő részből áll: 
Az érdeklődők először olyan játékokat ismerhetnek meg, melyeket online környezetben vagy otthon ülve, a szülők közreműködésével is élvezettel és sikerrel lehet játszani (egyedül vagy kisebb csoportban).
A második részben mozgásos-csoportos játékok kerülnek bemutatásra, melyek egy része szintén kétféle változatban is játszható: eredeti formában, illetve a virtuális térhez alakítva.

A harmadik rész tematikus szókincset fejlesztő játékokhoz ad ötleteket,

A workshop negyedik részében ismert és kevésbé ismert mondókák és dalok átírására/pedagógiai alkalmazására kapnak tippeket a résztvevők.


Maguk a gyakorlatok a keretet biztosítják, melyeket mind a szülők, mind a pedagógusok megtölthetnek igényeik szerinti tartalommal (tehát a felnőttek részéről nem szükséges hozzájuk nyelvészeti/tanári végzettség, a gyerekek részéről pedig olvasás/írástudás). A workshop kulcsszava a praktikusság, így a játékok nem igényelnek különösebb eszközigényt, tehát a szülők otthoni körülmények között is ki tudják őket próbálni (akár születésnapi zsúr keretein belül is). A workshop legvégén lehetőség nyílik közös ötletbörzére és további gondolatcserére is.

AKARSZ-E JÁTSZANI? Nyelvművelés könnyedén
3B | vasárnap, 1 PM EST | Farkasné, Székely Angéla


"A tanulás folyamata, direkt módjai nem mindig vezetnek eredményre. A nyelvtanulásra különösen igaz ez. Játszva, élménypedagógiai módszerekkel, szinte észrevétlen elsajátítani a magyar nyelvtan szabályait, rávilágítani egy szöveg belső szerkezetére - már célravezetőbb. Olyan egyszerű nyelvi játékokkal szeretném megismertetni az előadás résztvevőit, amelyeket akár otthon, akár az iskolában tudnak alkalmazni, s könyedén  taníthatják meg a gyerekeknek a magyar nyelv helyes használatát."

ZÁRÓ GONDOLATOK | szombat, 1:30 PM EST


Készülőben a diaszpóra kerettanterv  
Jaj, mit tanítsak ebben a hónapban? Mit tud már ez a korosztály? Legyen valami általános műveltsége, vagy a magyart, mint idegen nyelvet tanítsam?”
Talán sok tanárt foglalkoztat, hogy mi köré építse az éves anyagot. A kerettananyag, amit több hétvégi magyar iskolában tanító tanárral dolgoztunk ki, tulajdonképpen egy mankónak készült az éves tananyag összeállításához. Azt gondoljuk, hogy mind a tanároknak, mind a szülőknek nagy segítség, ha átláthatja és szabadon, de egy váz alapján tervezheti meg az óráit. Így több iskola tanítási anyaga is összhangban lehet, míg megmarad a sajátos kreatív feldolgozási lehetőség.
Érdemes kipróbálni akár az iskolákban, akár otthon is

AMIT BESZÁMOLÓ, ÉVES SZÁMADÁS: OLVASÓTÁBOR ÉS ECL SIKEREK
Petreczky Katalin

PROGRAM IDŐZÓNÁNKÉNT

VASÁRNAPSZEPTERMER 18. SZOMBAT
+1 napPTMTCTEST ARTBST
CET
ELŐADÓ
SYDNEYSAN
FRANCISCO
PHOENIXCHICAGONEW YORKBUENOS
AIRES
LONDONBUDAPEST
12:00 AM7:00 AM8:00 AM9:00 AM10:00 AM11 AM3:00 PM4:00 PMNyitó
12:45 AM7:45 AM8:45 AM9:45 AM10:45 AM11:45 AM3:45 PM4:45 PM1| Dr.Bagdy
1:45 AM8:45 AM9:45 AM10:45 AM11:45 AM12:45 PM4:45 PM5:45 PM2| Boér 
2:45 AM9:45 AM10:45 AM11:45 AM12:45 PM1:45 PM5:45 PM6:45 PMEBÉD
3:15 AM10:15 AM11:15 AM12:15 PM1:15 PM2:15 PM6:15 PM7:15 PM3| Gagnon
5:15 AM11:15 AM12:15 PM1:15 PM2:15 PM3:15 PM7:15 PM8:15 PM4|A Nagy,
4|B Varga
6:15 AM12:15 PM1:15 PM2:15 PM3:15 PM4:15 PM8:15 PM9:15 PMZáró

                                                       

HÉTFŐSZEPTEMBER 19. VASÁRNAP
+1 napPTMTCTEST ARTBST
CET
ELŐADÓ
SYDNEYSAN
FRANCISCO 
PHOENIX CHICAGO    NEW 
YORK
BUENOS
AIRES
LONDON BUDAPEST
12:00  AM7:00 AM8:00 AM9:00 AM10:00 AM11:00 AM3:00 PM4:00 PMNyitó
Dr. Szilágyi
Csáky, Dr.Lampert
12:30 AM7:30 AM8:30 AM9:30 AM10:30 AM11:30 AM3:30 PM4:30 PM1| Benedek
1:30 AM8:30 AM9:30 AM10:30 AM11:30 AM12:30 PM4:30 PM5:30 PM2A| Dr. Nagy
2B| Dr. Munkácsy
2:30 AM9:30 AM10: 30 AM11:30 AM12:30 PM1:30 PM5:30 PM6:30 PM3A | Dr. Kajdi
3:00 AM10:00 AM11:00 AM12:00 PM1:00 PM2:00 PM6:00 PM7:00 PM3B | Székely
4:00 AM11:00 AM12:00 PM1:00 PM2:00 PM3:00 PM7:00 PM8:00 PM1:30PM Haála
Záró
5:00 AM12:00 PM1:00 PM2:00 PM3:00 PM4:00 PM8:00 PM9:00 PM
6:00 AM1:00 PM2:00 PM3:00 PM4:00 PM5:00 PM9:00 PM10:00 PM

Más időzóna tervező
Kérjük ellenőrizze, hogy a fentiek a helyi nyári-téli időátállásnak megfelelnek-e.
AM délelőttöt, PM délutánt jelent

Hírlevél
Értesüljön legújabb programjainkról!