AMIT DAL
HU |EN

Vizsgáztatás

Ezeket az oldalakat frissítjük ahogy új információt nyerünk és számítunk kedves látogatóink nemcsak olvasók maradnak, hanem aktívan el is juttatják hozzánk a tapasztalataikat. Előre is köszönjük!

A célunk ezen az oldalon nemcsak maga az oklevél szerzésének útja hanem az egyes lehetőségek mérlegelése egyénenként, iskolai  programjának részeként és a céltudatos képzés bemutatása pedagógusoknak, szülőknek, diákoknak.  

Alapismeretek a vizsgákról itt érhetőek el. - (ennek magyar része bővebb lesz még készülőben)

További részletek, minta dokumentumok a lenti vizsgákhoz a Padleten találhatók.

*  *  * 

Tudtad, hogy kaphatsz középiskolai vagy felsőoktatási kredit pontokat a magyar nyelvtudásodért? Fedezd fel, hogy milyen vizsgák és akkreditációs lehetőségek állnak rendelkezésedre!

Kicsit nehéz kiigazodni az egyes nyelvvizsgák és bizonyítványok közt még a lenti magyarázatok mellett is. Amit érdemes szem előtt tartani, hogy az USA-ban a középiskolai és az egyetemi akkreditációt a Seal of Biliteracy adja legfőképpen, egy-két helyen a Golden Seal. 
Ezek a szervezetek csak bizonyitványt adnak nem vizsgáztatnak; viszont, hogy ezt megkapjátok ECL vagy más vizsgát kell felmutatni. Minden államban más és más a kritérium és a magyar nyelvvizsgát, mint pl. ECL, el kell fogadtatni a helyi minisztériumokkal először (egyszer, nem személyenként). 

BALASSI OKLEVÉL

Ez egy kitüntető oklevél azon 14-16 éves korosztály számára, akik a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) cserkészvezetői vizsgája mellett, illetve részeként írásban földrajzból, történelemből, irodalomból és nyelvtanból is levizsgáznak. Azok a diákok, akik sikeres vizsgát tesztnek általában hétvégi magyar iskolába járnak, vagy eleve nagyon jól értenek, olvasnak, írnak magyarul és otthon készülnek fel.

Az oklevelet adományozó intézet a Balassi Intézet

Felhasználása:

Beszámíthat a középiskolai kredit pontokat adó  Biliteracy Seal-be.

Kapcsolat:

Tóthné Kollár Kata
katalinkt@aol.com

THE SEAL OF BILITERACY / GOLDEN SEAL  (SB)

A Seal of Biliteracy egy olyan kitüntetés melyet iskolák, iskolakerületek és államok adnak azon diákok elismerésére, akik az érettségi idején már legalább két nyelven folyékonyan beszélnek.  Habár az oklevél átadása a középiskolai ballagási ünnepségkor történik van olyan állam ahol a felkészülés sok évvel korábban middle school programban is honorált. A Seal of Biliteracy több kritériummal rendelkező program, maga az engedélyeztetés is hosszabb futamú is lehet - 12-18 hónap de néhány precedens szerint sokkal kevesebb is. Az oklevél megszerzésének szabályai is államonként változnak pl. néhány államnak lehetnek minimum tanulmányi átlag (GPA) követelményei is vagy bizonyos időtartamra szólnak. Olvassátok el a Steps to Implementation oldalt. A Seal az csak egy kitüntetés amit a magyarból az ECL vizsgával lehet megszerezni. 

A helyi állami (nem federális) minisztériumoknál a magyar nyelv elfogadását nem az AMIT intézi, hanem valakinek bátran bele kell csapni a kérvényezésbe melynek pontos szabályai vannak. Általában szeretik ha van helyi, legalább hétvégi iskola. Az AMIT nagyon szívesen átadja a hozzá befutott tapasztalatokat, esetleges kontaktusokat. 

Felhasználása:

A  Seal of Biliteracy oklevélért többnyire középiskolai kreditpontok járnak. Néhány egyetem és főiskola magasra értékeli az oklevél megszerzését és kredit pontot is adhat.

Államok, amelyek elfogadják a magyar nyelvet a Biliteracy Golden vagy Platina Seal programban:

• AZ - Arizona Department of Education - 2022. junius 21 - Arizona Seal of Biliteracy
• IL - Ilinois State Board of Education - Hungarian references,     
        - Illinois accreditation to some universities   
MN - Az ECL B1 vizsgát arany a B2 vizsgát platina pecsétes vizsga megfelelőjének fogadják el -
         - 30 egyetem 54 helyszínén fogadják el
• NC  2019. január - Ez volt az első akkreditált állam az USA-ban
• VA 

Ez a "The Seal of Biliteracy" - hivatalos honlapja. Ha még nincs az iskolakerületedben a program, itt az útmutató a honlapjukon  (Steps to Implement) ahhoz, hogy milyen lépéseket lehet tenni a program létrehozásához és csatolunk a további utmutatót is.

Guidelines for Seal of Biliteracy

GLOBAL SEAL OF BILITERACY (GSB)

Ez az oklevél más mint a Seal of Biliteracy, ez más vállalat, nemcsak más szint. A közhit szerint a Global Seal az rugalmasabb, mert nem kell, hogy egy iskolakörzet elfogadja, egy hétvégi iskola is kérvényezheti (de gyengébbnek tartott) és nem mindig fogadják el a helyi államok, még új. Mivel magyarból ECL amit mindkét Seal elfogad így a fent említett, SB, az biztosabb.  (Global Seal az Avant Assessment tesztelő és teszt készítő vállalattal dolgozik a kevésbé ismert nyelveken, de magyar még nincs, ezt lehetne kérvényezni.)

A GSB az független az államok szabályzataitól ezért kicsit nehezebben fogadják el, mert fordítva működik mint a BIliteracy seal. GSB maga szablya a szabályait és próbálják az államoknál is elfogadtatni. A Seal of Biiteracy pedig az államok szabályzatait gyűjti és próbál harmonizálni. 

Ezeken az egyetemeken elfogadott a GSB. Nézzetek utána, hogy az egyetemeknél mi a határidő, mert van ahol bizonyos időn belül kell a vizsgát letenni.

Ingyenesen lehet kérni a GSB az ECL vagy ALTA vizsga után tehát semmit nem veszthet az aki kérelmezi. 

Nemzetközileg Mexikóban és Izlandon fogadják még el. 

ECL vizsgát fogadják el B=Functinoal Fluency, B2=Working Fluency, C1=Professional Fluency szinteken

Az Inernational Baccalaureate vizsga is elfogadja az ACTFL vizsgát ezeken a szinteken
ACTFL Intermediate-Mid = IB Score of 4
ACTFL Advanced-Low = IB Score of 6

Mintateszt

Itt vannak a felvett tájékoztató webináriumaik. Motiválás - és pl. WA államban 60K grant-et adtak 6 etnikumnak 2020-ban ebben a videóban, érdemes utánanézni legközelebb magyar is legyen. A másod nyelvek tere bővül az USA-ban. Érdemes figyelni a helyi államoknál is, hogy alakul a támogatás időben jussunk az információkhoz.

ALTA BIZONYíTVÁNY

ALTA 60 nyelvből vizsgáztat, köztük magyarból is. Seal of Biliteracy és Global Seal is elfogadja, itt pontosítani kell a helyi minisztériummal, hogy hol is pontosan. Az ALTA egyéni jelentkezésekkel nem foglalkozik, csak az iskolákon keresztül lehet vizsgaigényt bejelenteni.  Itt majd az lesz a feladat, hogy a helyi minisztériumoknál meg kell érdeklődni, hogy elfogadják ezt a vizsgát. Kérjük jelezzetek vissza ha már van tapasztalat. 

Vizsgadíj: $66 tesztenként (hallás utáni szövegértés és beszéd vagy írásbeli) - Ha mindkettőt vállalja a tanuló  $132

A szóbeli vizsga 25 perces telefonon bonyolítják. Az iskola biztosítja a személyazonosságot, ALTA vizsgabiztos vizsgáztat.
Az írásbeli maximum 1 óra mely a helyi iskolában vagy online végezhető. 

2023-ban ezekben az államokban fogadják el az ALTA vizsgát magyarból: AZ, GA, IL, IN, MD, MA, MI, NJ NC, OH, OR, SC, UT, VA, WA

Sikeres vizsgáztatás történt IL-ban, a Biliteracy Seal pecsétet megkapták a középiskolások. 

ALTA gyakorló feladatok

ALTA Szóbeli témák ALTA Irásbeli témák 

ECL BIZONYÍTVÁNY

ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) az egyik legszabályozottabb és elismert magyar nyelv képesítés az Egyesült Államokban. Az ECL program maga és kifejezetten a magyar nyelv az ALTE (Association of Language Testers in Europe) Cambridge, HQ által akkredit.  Magyar vizsga kevés van az USA-ban igy az ECL a legelfogadottabb több vizsga akkreditáló cégnél (Seal of Biliteracy, Global Seal stb.)

Felhasználása:

Középiskolák és egyetemek elfogadhatják az ECL bizonyítványt annak szintjétől függően. Ez a bizonyítvány Európa szerte elfogadott pl. önéletrajzokban feltüntetik, ha valakinek van ECL bizonyítványa és úgy tűnik lassan elismerést nyer az Egyesült Államokban is. Az ifjúsági vizsgák általában a 12-14 éves korosztálynak szólnak, és bár ezen vizsga megszerzésért nem lehet középiskolai kredit pontokat kapni, mégis előkészíti az utat a magasabb szintű vizsga megszerzéséhez. Fontos megjegyezni, hogy valaki (fiatalabb gyermek) hiába beszél folyékonyan, nem biztos, hogy a C szintű vizsga megszerzéséhez elegendő szókinccsel, nyelvtani tudással és a vizsga szintjéhez esetleg felnőtt témájú koncepciók megértésével rendelkezik. 

Kapcsolat: 

Werner Réka
ECL vizsgaközpont-vezető
E-mail: werner.reka@inyk.pte.hu 
Telefon+3672501500/22177


http://inyt.pte.hu - Hungarian
http://inyk.pte.hu/english/pte-idegen-nyelvi-titkarsag/ - English
www.ecl.hu
www.eclexam.eu

További kapcsolat

Államok, amelyek elfogadják a magyar ECL bizonyítványt: 

• AZ
MN  
NC - NCDPI Approved External Exams for World Languages for Use with the GLE 
• OH - folyamatban
VA -  A teljes teszt szükséges, ugyanazok a feltételek amik a  B1 szint a CEFR ban

Fontos pontosan ismerni a helyi szabályokat pl. néhány állam korlátozhatja az ECL bizonyítványok érvényességi idejét itt megemlítenénk egyet Minnesotát, mely állam csak a 3 vagy kevesebb éve megszerzett ECL képesítést fogad el. Ezért ha szeretnél egyetemi kredit pontokat kapni, fontos, hogy ne vizsgázz túl korán. A szabályok nagyban különbözhetnek államonként, kérünk, hogy tájékozódj annál a State Board of Education-nél, ahova tartozol.

Magyar ECL vizsgáztatóhelyek az USA-ban

AZ - Phoenix  
CA - San Francisco   
IL   - Chicago
NC - Durham
NY - CUNY - City University of New York vizsgahely szerződése folyamatban van. A koronavírus miatt még nem tértek vissza a személyes jelenlétre így késik a véglegesítés.

Cikk:  ECL a nagyvilágban

Magyar nyelv ECL vizsga központok és vizsga időpontok

 Felkészüléshez:

Minta tesztek   
Topszótár - Szókincs témánként, nyelvtani meghatározásuk, szintfelmérők.

 További információk: 

Junior vizsgáról   
A magyar, mint idegennyelv ECL nyelvvizsga követelményeinek leírása 

INDIANA EGYETEM VIZSGÁJA

Ez az Indiana University ACTFL szempontok szerint kidolgozott saját fejlesztésű vizsgája.

A vizsga online is letehető vizsgáztató jelenlétében bármikor az év során. Előnye, hogy eddig bármely USA egyetemen és középiskolában elfogadták.
A vizsga felöleli az írás, beszéd, értés és olvasás részt is. Ez a vizsga lehet ECL vizsga alternatívája.

Jelentkezés: Varga Valériánál e-mailben
Honlapja
Email:
Tel: 812.856,5064

GLOBAL EDUCATION CERTIFICATE

Ez több tárgyból is lehetséges többek közt idegen nyelvből, ha már megvan a Seal of Biliteracy akkor ezt is lehet kérni.  

A nyelvi részről itt a leírás

Ezen a térképen lehet látni mely államok vesznek részt sötétkékkel jelölve 

Ez inkább CV építő kocka és tapasztalatszerzés, különösebb iskolai akkreditálással nem jár

Iskola bocsájtja ki

Más államokban ugyanez az oklevél Global Scholar” or “Global Seal" alatt fut

Erről a programról még többet itt   - Longview Foundation támogatja, for World Affairs and International Understanding has been helping young people in the United States learn about world regions and global issues since 1966. 

ETHNIC SCHOOLS OKLEVÉL

Illinoisban sikeresen a Board of Education felvette a magyart ebbe az Ethnic Schools kategóriába. Ez azt jelenti, hogy már van példa arra, hogy a középiskolában kreditet kapott a tanuló. A kritériumban 120 óra magyar tanulásnak kell eleget tenni. Ez lehet iskola, cserkészet, tábor vagy más összesítve. Az magyar hétvégi iskola adja ki, külön vizsgát nem kell tennie a tanulónak. 

Érdemes megérdeklődni, hogy egy éven belül kell az óraszámnak összegyűlnie vagy ha több a több éve jár a tanuló az iskolába azt is lehet egyesíteni. 

Ez még új számunkra, meg kell nézni a helyieknek, hogy máshol is van e ilyen lehetőség.

EGYETEMEK SAJÁT VIZSGÁI

Vannak egyetemek amelyek saját magyar vizsgát állítanak össze.Ide gyűjtjük melyek azok és hogy elfogadják e azt a vizsgát máshol is.  Ha tudtok ilyenről, írjátok meg. 

          Indiana - pontosítás folyamatban

A KÜLÖNBÖZŐ NYELVVIZSGÁK SZINTJEINEK MEGKÖZELíTŐLEGES MEGFELELŐI

ILR
ECL CFR 
ACTFL
OPI  és WPT
Oral and Written proficiency Test
IB
International Baccalaureate
ALTA
4 ,4+, 5 C2Distinguished 
3, 3+LEVEL C1C1Superior 
2, 2+LEVEL B2B2Advanced
Low-Mid-High
IB 6
ACTFL Adv. Low
Advanced
Low
1, 1+LEVEL B1B1Inermediate
Low-Mid-High
IB 4
ACTFL Int. Mid. 
Intermediate
High/Low/Mid
0+LEVEL A2A2Novice Mid 
0 A1Novice low 

LTI tesztelő központnak csak OPI, tehát szóbeli magyar vizsgája van és nem tervezik az írásbelit.  Ezt nem igazán tudjuk mire lehet használni. 
  

ACTFL -  American Council on the Teaching of Foreign Languages - Ez a szervezet írja azokat a teszteket amiket kapnak a vizsgázok az LTI-nál. Ezen túl konferenciát is szervez, publikációik is vannak stb.

Kanadai nyelvvizsga rendszerről 
Origo nyelvvizsga programot használják akkreditált programmal

ECL és az Origó táblázatos összehasonlítása

AKKREDITÁCIÓ A MAGYAR ISKOLA RENDSZERBEN (1-12)

Iskola:

Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (BWM)
Elismert tandíjas magániskola, távoktatásra és differenciált pedagógiára specializálódnak, magyar bizonyítványt adnak. 

Felhasználás:

BWM előnyös megoldás azok számára akik ideiglenesen tartózkodnak külföldön és szeretnének a magyar iskolarendszerbe visszatérni ugyanabba az osztályszintbe amelyben külföldön járnak (általában a külföldi iskolák tanmenete gyengébb és a magyar állami iskolák nincsenek felkészülve a gyengébb magyar tudással rendelkező diákokra sem).  Akik nem szeretnének nyáron vizsgázni de magyar bizonyítványra igényt tartanak, BWM azok számára is egy alternatívát jelent. Az iskola mindenképp előnyös a magyar érettségihez és a magyar egyetemi felvételihez való felkészülésben, 

Contact:

           Beáta Bárdi-Farkas 
           Assitant Principal
          
beatabardifarkas@bwmiskola.hu
           +36 (30)-606-6176
           8184 Balatonfűzfő Nike körút 2/3
           
https://balatonfelvideki-iskola.com/
           facebook.com/bwmiskola
         

INTÉZMÉNYEK MELYEK AKKREDITÁLJÁK A KÜLFÖLDI DIPLOMÁKAT AZ USA-ban

Hírlevél
Értesüljön legújabb programjainkról!