AMIT DAL
HU |EN

2023. konferencia előadói

Kedves Érdeklődők!

Kérjük, továbbítsátok ismerősöknek, szórvány szülőknek e lehetőséget! Felhívjuk a figyelmet, hogy a konferencia videóit csak azok számára lesznek elérhetők akik regisztráltak. Regisztráció itt. Szeretettel várunk!

Társoldalunk: magyaralapozo.org ahol kidolgozott terveket és témánként reklám nélküli videókat találtok a 3-10 éves korosztály számára.

VEZETŐI KONFERENCIA  

Vezetői gondolatcsere  

1  | péntek, október 13, 20:30 - 22 h EST

Szeretnénk hangot adni a vezetőknek az aktuális kihívásokkal, kérdésekkel és sikerekkel kapcsolatos témákban.

PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI KONFERENCIA 
vasárnap, október 15. 10 h EST

KÖSZÖNTŐ
vasárnap, 10:00 h ESTDr. Pásztor István- plenáris

PROGRAM ISMERTETŐ
vasárnap, 10:10 h EST |
  Petreczky Katalin

DIASZPÓRA AKTUALITÁSOK 
vasárnap, 10:15 - 10:30 h EST |  Dr. Szilágyi Péter - plenáris
 

A SIKERES NEVELÉS KULCSA AZ ÉRZELMI INTELLIGENCIA:
„Hogyan tanítsunk, neveljünk úgy, hogy közben ne égjünk ki?”

1 | vasárnap, 10:30 -11:30 h EST | Uzsalyné, dr. Pécsi Rita

  • Mit kezdhetünk az öröklött adottságokkal?
  • Miért nem működik, pedig százszor is elmondjuk?
  • Mekkora az IQ szerepe az életben való boldogulásban?
  • Hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia?

Ezeket a kérdéseket körbejárva, előadása után kötetlen beszélgetésre is sor kerül, ahol a professzor asszony szívesen várja a diaszpórában magyarul tanító kollégák és szülők kérdéseit.

JÁTÉKOS NYELVTAN
2 | vasárnap, 11:30 - 12:10 h EST |  Dr. Keresztély Kata

A Játékos magyar nyelv (www.magyarnyelv.org) egy online dal, animációs film, játék és kreatív ötlet gyűjtemény a magyar, mint származásnyelv online, valamint hibrid, online és offline oktatásához. A JMNY módszertani szempontból a Covid-19 következtében kialakult, és sok esetben állandósult helyzet kihívásaira igyekszik megoldási javaslatokat tenni. Számos nyelvoktatással foglalkozó egyesület a járványt követően is túlnyomó részt online oktatás keretében folytatja a magyar tanítást. Ez a jelenség számos előnyt, ugyanakkor kockázatot is jelent a diaszpórában élő magyar anyanyelvűek számára, hiszen a személyes találkozások hiánya, illetve jelentős megritkulása a közösség fenntartó erejének csökkenéséhez vezethet, és ezáltal a magyar nyelv elsajátítása is jelentős mértékben veszíthet vonzerejéből. A JMNY ehhez a helyzethez alkalmazkodva próbál egy összetett, nyelvi és művészeti élményt nyújtani azáltal, hogy a különböző nyelvi és nyelvtani jelenségeket és a szókincset humoros formában, dalokon és animációs filmeken keresztül mutatja be és esztétikus, interaktív online játékok segítségével gyakoroltatja. A kiegészítő kreatív ötletek pedig nemcsak a tanároknak, de a magyar anyanyelvű szülőknek is segítséget nyújthatnak abban, hogy izgalmas, alternatív és kreatív tevékenységeken keresztül a gyerekekkel együtt gyakorolhassák a magyar nyelvet. Előadásomban a JMNY módszertanának és a már elért eredményeinek bemutatásán túl, a  továbbfejlesztési lehetőségekre is kitérek majd, többek között arra, hogyan járulhat hozzá egy aktív, nemzetközi online közösség kialakításához.

HATÁRTALAN TÖRTÉNELEM
3 | vasárnap, 12:20 - 13 h ESTWittlinger Gabriella

Kalandos és izgalmas a történelem. Ahogy a kis szálak, események, egyéni történetek összefutnak és egy egész képet alkotnak. Emberek, országok sorsa, a magyarok történet és nem utolsó sorban a mi saját történetünk. Szép és emellett a tanításban is nagyszerűen alkalmas hasznos tudás és kompetenciák átadására. Távoli világ ami (többek között) abban segíthet, hogy megismerjük magunkat a gyökereinket. Hogyan lehetséges ez online és hétvégi iskolai keretek között? Hogyan tudjuk a gyerekeket bevonni ebbe a világba?Erről szeretnék mesélni az előadásomban. Wittlinger Gabriella vagyok, történész, tanár, külföldön élő magyar anyuka a Határtalan történelem alapítója és oktatója. Tapasztalatok megosztásával, feladatokon és hasznos oldalak bemutatásán keresztül szeretnék ötleteket adni, hogy milyen módon lehet izgalmas és játékos órákat felépíteni a főként 10 éves kor feletti külföldi magyar diákok számára.

 
 
13:00 - 13:20 h EST | EBÉD SZÜNET

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV
A SOKFÉLE KÉTNYELVŰSÉG – AZ ISKOLÁBAN ÉS OTTHON
4  | vasárnap, 13:30 - 14:10 h EST | Dr.  Fehér Krisztina

Az előadás workshop formájú, és interaktív módon igyekszik betekintést nyújtani a résztvevőknek a kétnyelvűség sokféleségébe. A workshop elsősorban a diaszpórában élő magyar származású gyerekek szüleinek, illetve a magyar hétvégi iskolák tanárainak kíván praktikus javaslatokkal szolgálni a gyerekek otthoni és iskolai magyar nyelvtanulására vonatkozóan. A workshop ugyanakkor más kétnyelvűségi hátterű érdeklődőknek is hasznos lehet, mivel az ott felvetett kérdések a kétnyelvűség különféle típusaira irányulnak: Miben különbözik a gyerekek nyelvtanulása a felnőttekétől, illetve a kisgyerekeké a kamaszokétól? Miben tér el a kétnyelvű gyerekek nyelvelsajátítása az egynyelvűekétől? Milyen sajátosságai vannak a bölcsői és a szekvenciális, a kiegyensúlyozott és a domináns kétnyelvűségnek? Miben más a diaszpórában élő gyerekek kétnyelvűsége a kétnyelvű közösségekben nevelkedő társaikétól? Miben tér el a magyart származásnyelvként beszélő gyerekek nyelvelsajátítása a magyart idegen nyelvként tanuló társaikétól? A workshop ezeket a kérdéseket a közönség bevonásával, esetelemzéseken és szituációs gyakorlatokon keresztül tárgyalja meg. Praktikus módon igyekszik segíteni a hétvégi iskolák tanárait abban, hogy hogyan kezeljék az osztálytermi sokféleséget, a szülőket pedig abban, hogy gyermekük nyelvelsajátítását a saját kétnyelvűségi helyzetüknek leginkább megfelelően tudják támogatni.

KÖNYVEK A BŐRÖNDBEN
Gyerekekkel az olvasóvá nevelés útján

5 | vasárnap, 14:20 - 15 h EST | Dr. Merényi Hajnalka

Az interaktív előadás fő szervező elve az olvasóvá nevelés. Érintjük az olvasáshoz szükséges részképességek területét (mozgás, iránykövetés, ritmus, képzelőerő), és ekképpen az 5-6 éveseknek szóló, az olvasást előkészítő könyveket, majd – nagyobb hangsúllyal – kisiskolásoknak szóló könyvek tematikus és életkor szerinti (6—12 év) ajánlása következik a résztvevő hallgatóság bevonásával (ráhangolás, élménymegosztás). A tervezett témák: család, iskola, barátság, állatok, utazás. Szó lesz természetesen gyermekversekről is, de nagyobb arányban szerepelnek majd gyermekprózai alkotások: mesék, gyerektörténetek, meseregények, valamint (érintőlegesen) gyermekeknek szóló ismeretterjesztő könyvek, sorozatok.

HOGYAN TANITSUK A HETEROGÉN NYELVTUDÁSÚ CSOPORTOKAT
6 | vasárnap, 15:10 - 15:50 h EST | Máté Zita

Hogyan tanítsunk heterogén nyelvtudású gyerekcsoportokat? Mindnyájan, akik származási nyelvet oktatunk, hasonló helyzettel szembesülünk. Meglehetősen nagy a nyelvi különbség az összes csoportban. Hogyan kezeljük ezt a helyzetet? A beszélgetés/ előadás során kifejezetten a gyakorlatban használható feladattípusokat mutatunk be és számos olyan ötleteket kapsz, amelyeket különböző korcsoportokban is sikeresen alkalmazhatsz. Miért fontos ez a téma? Mert nemcsak megkönnyíti a tanárok munkáját, hanem lehetővé teszi, hogy a gyorsan haladó tanulók se unatkozzanak és a nehézségekkel küzdő gyerekeknek se menjen el a kedve a tanulástól és ezzel is védjük a csoportokat a lemorzsolódástól.

ZÁRÓ GONDOLATOK
vasárnap, 16 h EST |  Dr. Kerekes Judit



AM délelőttöt, PM délutánt jelent 
Időzóna kalkulátor

Hírlevél
Értesüljön legújabb programjainkról!